top of page
PUBLIK_edited.jpg

Lojalitetssystem del 3: Använd belöningar på rätt sätt


I del 1 tog vi upp hur viktigt det är att belöningarna står i fokus. För faktum är att det är ganska svårt att få någon att krypa genom en tunnel om man inte ser ljuset på andra sidan när man väl börjar.


Tänk er själva när ni hade ett prov i skolan. Antingen pluggade ni stenhårt inför provet eller kanske ansåg att något annat var viktigare. Hur som helst, om ni pluggade stenhårt skulle det vara väldigt förödande om ni inte fick veta sitt resultat eller värre fick ett IG. Förmodligen skulle ni känna att provet var dåligt, läraren kan inte lära ut ordentligt eller något annat. Enkelt sagt skulle vara ganska missnöjda.


Om vi går tillbaka ett steg till måste man veta vad som motiverade er att plugga så hårt från början. Kanske var det att bra betyg leder till en bättre framtida karriär, ökad veckopeng, hänga med kompisarna eller åka på idrottsträningarna? För faktum är att det är ganska svårt att motivera någon att genomföra något om de inte ser vitsen med det hela eller om det inte finns ett tydligt mål.


Därför är det så otroligt viktigt att mål ut målgången från början och samma sak gäller för lojalitetssystemet. Ni måste bygga upp era nivåer utifrån det värde det skapar för användaren. Ett sätt är att differentiera belöningarna beroende på hur mycket pengar dem kostar.


Effekten av värdet som exklusiv status kan stärka relationen till publiken


Ni bör ni ha en tydlig bild på vad som ingår i respektive nivå för att måla ut vilken nivå som personen vill uppnå till. Vissa kommer nöja sig vid nivå 2 och några kommer vilja nå den högsta nivån. Det oundvikligt men det kommer göra det enklare för er att särskilja era mest dedikerade fans med medgångssupportrar.


Skräddarsydd kommunikation baserat på medlems/fans nivå.

När ni vet vilken nivå era fans är på så kan ni lättare ge rätt erbjudande till rätt person. Möjligen är den personen som är på högsta nivån mer lockad att köpa nästa års säsongskort på VIP-platser i jämförelse med den som precis blivit medlem.


Styrkan av prenumerationsavgift baserat på status

Enligt en undersökning väljer hellre 65 % millenials (mer om millenials) prenumerationer med avgift om det som erbjuds är tillräckligt lockande utifrån erbjudanden och andra förmåner. Se till att erbjuda olika priser för prenumerationer och erbjud olika erbjudanden och förmåner, som att få en specialnyheter om klubben, delta i utlottningar av biljetter och andra tävlingar och att kanske dela specialvideos från träningar med mera.


Temadagar för ökat engagemang

Använd er av temadagar där personen tjänar dubbla poäng genom sitt engagemang i systemet eller via köp av matchbiljetter eller en viss souvenir. Använd systemet för att trigga köpviljan genom att skicka ut ”vid köp av X innan månadsslutet så kan du gå upp en nivå”.


Fast och rörliga erbjudande

Bortsett från ett fast lojalitetssytem som alltid gäller baserat på personens nivå kan ni även använda rörliga erbjudanden som gäller under en specifik tidsram eller om personen genomför en aktivitet.

T.ex; alla som svara på dessa fråga får en gratis kaffe eller kom till nästa hemmamatch och få gratis mat och dryck. Om personen senare inte går på den matchen är det upp till den själv. Detta kan även vara ett sätt att locka till sig publiken till olika matcher som brukar ha en mindre publik.Comments


bottom of page